ČLÁNEK

Ostravané v heroické koncovce zdolali Energetiky 4:3 v prodloužení

08.08.2021 | Jakub Kotajny

Skvělou podívanou nabídl poslední zápas v Mini WERK ARENĚ, kde se o páté místo porvaly Vítkovice s karlovarskými Energetiky. Vyrovnaný zápas, který za smírného stavu 3:3 dospěl až do pětiminutového prodloužení paradoxně skončil hned po osmi sekundách této nadstavbové části hry, kdy se parádní jedovkou prosadil z levého kruhu obránce Marek Chaloupka.

Zápas č. 18  •  ne 8.8.2021  •  11:00  •  Online přenos utkání  •  Videozáznam
Vítkovice
4:3pp
( 2:2, 1:1, 0:0 - 1:0)
Karlovy Vary
Vítkovice: Smolka (Vávra) - Bialy, Chaloupka, Fibigr, Falhar, Man, Lazar, Činčala, Řehulka - Fojtík, Matějka, Saxa, Lerch, Glas, Drábek, Čuba, Tobola, Šmak, Milata, Vítek, Glas, Krčmarský, Hanák, Kalandra, Žídek
Karlovy Vary: Dybal (Ebenstreit) - Anton, Cipko, Kočí, Kubíček, Mahler - Adámek, Csabi, Handl, Palaj, Pastor Pavelec, Šilhan, Šmíd, Váňa, Zeman
Branky a asistence: 16. Fojtík (Glas, Saxa), 17. Fojtík (Kalandra, Glas), 40. Vítek (Hanák, Milata), 61. Chaloupka (Šmak, Bialy) – 14. Handl (Šilhan), 15. Zeman (Adámek, Csabi), 30. Šilhan (Handl)

Vyloučení: 0:0. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0.

Komentář

Na poměry President Cupu se velmi dlouho čekalo na úvodní trefu zápasu o páté místo v Mini WERK ARENĚ, kde se třináct a půl minuty Vítkovice přetahovaly s Energetiky o gólové šance bez většího úspěchu a až druhá polovina čtrnácté minuty konečně znamenala úvodní trefu tohoto utkání. Karlovarský Radim Handl dokázal z prostoru mezi kruhy trefit parádně kotouč po Šilhanově zadovce a střelnice první třetiny byla rázem otevřena. O necelou minutu později se totiž Energetici radovali znovu, Matěj Zeman se po kombinaci s Csabim a Adámkem dokázal na brankovišti Smolky zorientovat nejrychleji a svým pohotovým zakončením zvýšil vedení Karlových Varů na 2:0. Dvaačtyřicet sekund však stačilo Vítkovicím ke kontaktní brance, Sebastian Glas parádně namazal osamocenému Vojtěchu Fojtíkovi stojícímu u vzdálenější tyče Dybalovy klece a rázem to bylo znovu pouze o jedinou branku. Smírný stav zajistil znovu Vojtěch Fojtík v samotném závěru sedmnácté minuty, kdy se hráč Vítkovic s číslem dvanáct na svých zádech prosadil z předbrankového prostoru poté, co s drobnou dávkou štěstí tečoval odraženou střelu Daniela Kalandry do odhalené části branky Ostravanů. Po vyrovnané koncovce úvodní dvacetiminutovky tedy na výsledkové tabuli svítil průběžný stav 2:2 a hráči se odebírali do svých šaten.

Obrovskou komplikaci pro Energii přinesl začátek šestadvacáté minuty, kdy se faulem kolenem provinil Peter Palaj a zápas pro něj skončil. K osobnímu trestu do konce utkání vyfasoval Palaj ještě pětiminutový trest, který za něj musel na lavici hanby odkroutit René Kubíček. Vítkovice ale ani nabídnutou výhodu k vlastnímu užitku dovést nedokázaly, naopak Karlovy Vary se na samotném začátku třicáté minuty dostaly do jednobrankového trháku, když David Šilhan využil zaváhání vítkovické obrany a tváří v tvář překonal gólmana Ridery. Pětiminutovou početní výhodu sice hráči z Ostravy nevyužili, dvouminutový trest pro Petra Pavelce na samotném konci druhého dějství už ale bez reakce nezůstal, sedmatřicet sekund před odchodem do útrob Mini WERK ARENY totiž srovnal stav utkání na 3:3 Matěj Vítek, kterému se napodruhé povedlo překonat ležícího Dybalu.

Třetí perioda se nesla ve znamení festivalu spálených šancí, velké množství gólových příležitostí končilo na Dybalovi a Smolkovi v brankách svých celků. Čtyřicet sekund před koncem mohl o vítězství Energie rozhodnout kapitán Adam Csabi, ale i s jeho pokusem si gólman Ridery dokázal poradit, když se na straně druhé nepovedlo završit hattrick ani Vojtěchu Vítkovi, bylo utkání odsouzeno k prodloužení.

Do prodloužení vstoupily Vítkovice s početní výhodou, kdy se do této části hry přeneslo vyloučení Jakuba Antona a bylo to znát! Hned po osmi sekundách hry a vyhraném vhazování se ke střele z levého kruhu odhodlal Marek Chaloupka, jenž svou dělovkou nedal šanci Adamu Dybalovi v kleci Energie a o majiteli páté příčky bylo rozhodnuto.